De drukbezochte informatieavond in Oosterhesselen

Inwoners Oosterhesselen worstelen met komst honderden asielzoekers

OOSTERHESSELEN – Het gerucht ging al maanden, maar op maandag 9 februari kwam ineens de bevestiging: Oosterhesselen krijgt, als het aan het COA en het college van B en W ligt, 400 tot maximaal 700 asielzoekers in het dorp. De meeste inwoners vinden dat veel te veel.

OOSTERHESSELEN
Het gerucht ging al maanden, maar op maandag 9 februari kwam ineens de bevestiging: Oosterhesselen krijgt, als het aan het COA en het college van B en W ligt, 400 tot maximaal 700 asielzoekers in het dorp.

De drukbezochte informatieavond in Oosterhesselen
De drukbezochte informatieavond in Oosterhesselen

Ik gooide die maandag al mijn andere klussen aan de kant en reed gelijk naar het dorp, om bij de supermarkt de eerste reacties te halen. Die waren opvallend mild en begripvol. ‘s Avonds stonden we live met TV bij de bewuste locatie, het voormalige conferentieoord De Klencke, een gebouw dat inmiddels aardig is verval is geraakt.

Informatieavond
Op donderdag 12 februari was er een door de gemeente belegde informatieavond in de sporthal. Daar kwamen zo’n 700 mensen op af, ironisch genoeg hetzelfde aantal dat door gemeentebestuur en COA maximaal in het dorp kan worden gevestigd.

De bijeenkomst in de sporthal.
De bijeenkomst in de sporthal.

De aanwezigen maakten deze avond wel duidelijk dat ze 700 veel te veel vinden voor een dorp met nu ruim 1800 inwoners. Zeker was er begrip voor alle problemen in de wereld en het feit dat dit tot meer vluchtelingen leidt. Maar de teneur was toch wel dat 150 tot 200 mensen opvangen in Oosterhesselen wel genoeg is.

Politiek
Al voor de bijeenkomst begon ik met het benaderen van de politieke partijen. De VVD was het meest uitgesproken en vindt 300 asielzoekers het maximum. CDA en PAC vinden 700 ook erg veel, maar pinnen zich nog niet vast op getallen. Natuurlijk was ik gelijk erg benieuwd naar de mening van BBC 2014, immers de grootste partij in Coevorden. De fractievoorzitter vertelde nog geen standpunt te hebben, ze wilde eerst de bijeenkomst afwachten. Na afloop werd de visie van BBC 2014 mij nog niet veel duidelijker. Het lijkt er op dat deze partij eerst met de coalitiepartners CDA en PvdA in conclaaf wil.

http://youtu.be/3Vf3Su3LO5U

Op 3 maart praat de gemeenteraad van Coevorden over de komst van de asielzoekers en het is de bedoeling dat het college van B en W op 10 maart een besluit neemt.

Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten