De trein tussen Coevorden en Neuenhaus

Eind 2024 zou het werkelijkheid moeten zijn: een trein die mensen vervoert tussen Coevorden en het Duitse Neuenhaus. In de regio groeit het enthousiasme.

Op dinsdag 7 juli kwam minister Birgit Honé van Niedersachsen naar het Europark voor een werkbezoek. Ze werd ook bijgepraat over de gezamenlijke inzet om het personenvervoer per trein tussen de beide landen mogelijk te maken.

De Duitse minister en gedeputeerde Tjisse Stelpstra bij de trein van de Bentheimer Eisenbahn.

De Duitsers zijn al voortvarend bezig. Zij hebben vanuit Bad Bentheim al weer de mogelijkheid gecreëerd om tot aan Neuenhaus de trein te nemen. Verdere uitbouw richting Emlichheim en de grens lijkt er aan te komen. De verbinding lijkt zeer kansrijk, nu al is het aantal passagiers op het Duitse deel groter dan gedacht.

Minister Honé wordt geinterviewd door de NDR.

De ‘problemen’ lijken vooral op het korte Nederlandse stukje te liggen. De lijn zal gereden worden door de Bentheimer Eisenbahn, over hun eigen spoor op Nederlands grondgebied, een situatie waar de Nederlandse wetgever maar lastig mee om weet te gaan. Maar de provincie Drenthe werkt hard aan oplossingen en onderzoekt nu ook wat er moet gebeuren om de trein weer te laten rijden.

Link naar filmpje NDR

https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/hallo_niedersachsen/Bahnverkehr-Ausbau-bis-in-die-Niederlande,hallonds59682.html

Het in ere herstellen van het personenvervoer op dit baanvlak biedt volgens mij grote kansen. Zeker als de Nedersaksenlijn (Twente via Coevorden, Emmen, Stadskanaal, Veendam naar Groningen) er ooit zou komen.

De ervaring leert dat dit soort grote en dure infrastructurele projecten lang duren. Maar de trein is wel langzaam op gang gekomen. Hopelijk weet ‘ie de komende tijd meer snelheid te maken.

Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten