Muziek, gezang en geknal, Coevorden viert culturele jaar

COEVORDEN – Eind augustus was het hoogte­punt van het cultu­rele jaar in Coe­vorden, dat als culturele gemeente van Drenthe optreedt. Aller­eerst was het ge­nieten bij de voor­stelling Bommen Berend, vervolgens bij de Gar­nizoens­dagen, waarbij een veld­slag werd nagespeeld.

Bommen Berend mag met recht een spektakel genoemd worden. Bezoekers en media waren lovend over het stuk, waarin muziek en toneel samensmolten en het verhaal van de belege­ring en ontzet van Coevorden, nu 350 jaar geleden, treffend werden neergezet. Prachtig hoe de hoofdrolspelers op de klanken van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso het publiek wisten mee te nemen.

Dat alles op een niet alledaagse locatie: het militaire complex in Coevorden, een plek waar je normaliter nooit komt. Geweldig dat Defensie wilde meewerken en de voorstelling er kon worden opgevoerd. Parkeren, bus­vervoer, de in­richting van de loods, het was alle­maal perfect geregeld.

Re-enactors brengen de bezoekers terug in de tijd.

Ook de bekende Garnizoensdagen stonden in het laatste weekend van augustus geprogram­meerd. Dit keer niet in de binnen­stad, maar in het Van Heutszpark. Een goede keus wat mij betreft, met veel meer ruimte om een mooi kampe­ment op te bouwen en de bezoe­kers de historie letter­lijk te laten beleven. En reken er maar op dat de kanonnen hebben gebulderd!

Dat had in de binnen­stad vast voor gesneu­velde ruiten gezorgd, nu bleef de ‘schade’ beperkt tot een aantal huilende kin­deren, die al dat geweld toch net iets te veel van het goede vonden.

Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten