Maagverkleiningen Emmen: alleen maar verliezers

Chirurg Nick Reijnen is uitgeopereerd. Dat is wel duidelijk geworden tijdens de druk bezochte persconferentie vandaag in Emmen. Door toedoen van deze arts en door onvoldoende controles vanuit het Scheperziekenhuis zijn vijf mensen overleden. Ze ondergingen in Emmen een maagverkleiningsoperatie.

Beeld van de persconferentie.
Beeld van de persconferentie.

Zo ongeveer alle Nederlandse media waren uitgerukt om te horen wat de bevindingen zijn van de onderzoekscommissie, die onder leiding stond van Jan Willem Greve. Die blijkt nog enigszins midl voor zijn in ongenade gevallen collega. ,,Onze conclusie is dat het aantal complicaties onevenredig groot is”, zegt Greve diplomatiek. Om er aan toe te voegen dat het in veel gevallen wèl goed is gegaan.

Ik lees dan het persbericht van de inspectie gezondheidszorg. Dat is een stuk steviger. De inspectie wil dat Reijnen z’n vak niet meer uitoefent. Het liefst goedschiks, maar anders wordt het medisch tuchtcollege ingeschakeld. Duidelijke taal. Verder zegt de inspectie dat ook het ziekenhuis te kort is geschoten. De voorzitter van de Raad van Bestuur, Maarten Rutgers, erkent dat. ,,Reijnen is langzamerhand vanaf een eiland gaan werken en dat had niet gemoeten.” Of dat nog gevolgen heeft voor de positie van Rutgers zelf, zo vraagt een collega? Rutgers antwoordt ontkennend.

De ziekenhuisbestuurder geeft zelfs aan dat de mogelijkheid aanwezig is dat er in de toekomst toch wel weer maagverkleiningen worden uitgevoerd in Emmen. Of zoals Greve het zegt: ,,De vraag naar dit soort ingrepen blijft onverminderd groot.” Ik snap het niet. Ik zou toch liever te dik zijn dan dood.

Saillant detail: de betrokken chirurg heeft kunnen voorkomen dat het hele onderzoeksrapport openbaar is gemaakt. Wat mij betreft kent deze affaire alleen maar verliezers.

Maarten Rutgers staat de pers te woord.
Maarten Rutgers staat de pers te woord.
Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten