Acties dreigen bij Nefit in Buinen

Ledenraadplegingen van vakbonden over het voeren van acties bij een bedrijf zijn voor de betrokkenen natuurlijk zeer vervelend, maar als journalist kun je er meestal mooie bijdragen maken. Vanmiddag was ik in Buinen en zat ik tussen personeelsleden van Nefit. Ze gaan waarschijnlijk actie voeren, omdat de directie de productie wil overplaatsen naar Deventer.

Het bedrijf, dat verwarmingsapparatuur maakt, zegt dat ze hoopt dat de personeelsleden meegaan naar Deventer. Maar dat is natuurlijk nogal een afstand, zeker als je in twee ploegen werkt en de eerste dienst al om zes uur ‘s ochtends begint. De bonden vinden dan ook dat mensen die niet meewillen een behoorlijke ontslagpremie moeten krijgen. En de mensen die wel gaan pendelen moeten volgens de vakbonden een fatsoenlijke vergoeding krijgen, voor tenminste twee en half jaar.

Personeelsleden vullen de stembiljetten in.

Ik merk wel dat het personeel weinig vertrouwen meer in het bedrijf heeft. Want er zou in Deventer helemaal geen ruimte zijn om de volledige productie van Buinen te draaien. Bovendien is de vestiging in Drenthe winstgevend en een belangrijke werkgever in de regio. Ik snap de frustratie van de mensen dan ook goed. Met overgrote meerderheid stemmen de mensen in met het stellen van een ultimatum. Als het bedrijf niet met een beter aanbod komt voor zondagavond, dan komen er acties. Wordt vervolgd dus…

Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten