Veel vragen rond koolmonoxide in flats Meppel

MEPPEL – Wat is er fout gegaan in de flat aan de Thorbeckelaan in Meppel, waar eind vorig jaar twee jonge mensen om het leven kwamen door koolmonoxide. En hoe kan het dat enkele weken later in een soortgelijke flat aan de Piersonstraat opnieuw koolmonoxide word gemeten? Vragen die mij en vele anderen bezig houden.

Medewerkers van Kiwa gaan de flat aan de Piersonstraat binnen.

De verhuurder van de flats, Woonconcept, tast vooralsnog in het duister over de herkomst van de CO. Anderhalf jaar geleden zijn er nieuwe CV-installaties geplaatst. Is er misschien bij de aanleg een fout gemaakt? En als dat zo zou zijn, waarom komen er dan pas anderhalf jaar later problemen? En hoe kan het dat het in twee flats in verschillende straten gebeurt? Vragen, vragen en nog eens vragen.

Woonconcept doet intussen al het nodig om de veiligheid te waarborgen en de zaak uit te zoeken. ,,De onderste steen moet boven”, aldus directeur Hedzer van Houten. Hij heeft de bewoners CO-meters gegeven. Eéntje ging maandagavond 3 januari af in een flat aan de Piersonstraat, waarna een ontruiming volgde.

Ik ben bij de flat geweest en zag diverse medewerkers van Kiwa bezig met onderzoek. De afvoer wordt helemaal opengebroken om de oorzaak te achterhalen. Het lukt om een bewoner voor de microfoon te krijgen. Ze slaapt sinds de vreselijke gebeurtenis met de balkondeuren open, ondanks de vorst.

Intussen gaat de speurtocht door. Welk bedrijf heeft de CV’s geïnstalleerd in de bewuste flats. Ik dacht beet te hebben, maar het bedrijf ontkent. En wat is de rol geweest van een grote speler op de energiemarkt, die zou hebben geadviseerd bij de aanleg? En wat voor type systeem gaat het eigenlijk om? Heel veel vragen. Intussen is het OM volop bezig met de zaak. Eind januari weten we meer.

UPDATE: Vrijdagavond is op een persconferentie bekend gemaakt dat alle 44 verwarmingsketels worden verwijderd. In de tussentijd komen er tijdelijke voorzieningen voor de bewoners, of ze kunnen elders worden ondergebracht.

Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten