Een weiland bij Emmen dat vol staat met Jacobskruiskruid.

Jacobs­kruis­kruid ‘siert’ vele bermen en weilanden

EMMEN – Mooi of lelijk? Er valt over te twisten hoe je tegen Jacobskruiskruid aankijkt. Je ziet de plant steeds meer, maar ze kunnen gevaarlijk zijn voor dieren.

EMMEN
Het plantje werd ooit door de mens in ons land geïntroduceerd, omdat de bloemetjes zo vrolijk geel zijn. Maar inmiddels weten we hoe gevaarlijk Jacobskruiskruid in gedroogde vorm kan zijn.

Een weiland bij Emmen dat vol staat met Jacobskruiskruid.
Een weiland bij Emmen dat vol staat met Jacobskruiskruid.

Ik ben als verslaggever veel bij de weg en dan zie je duidelijk de gevolgen van de bezuinigingen op het maaien van bermen. Veel bermen langs de wegen liggen er onverzorgd bij. In Assen merkte ik dat het zelfs onmogelijk was om het verkeer te zien aankomen als je de Europaweg op wilde draaien. Ik twitterde er over en een paar dagen later was er gemaaid, puur toeval natuurlijk…

Bij Emmen zag ik een weiland dat bijna compleet overwoekerd was door het gele plantje. Bepaald geen visitekaartje. Waarom laat een eigenaar het zo ver komen? Het ziet er niet uit. Gevaarlijk voor de paarden is het trouwens niet. De dieren weten van nature dat ze de plant niet moeten eten. Het wordt pas gevaarlijk als er Jacobskruiskruid in het hooi terecht komt. Dan eten ze de plant wel en krijgen de schadelijke stoffen binnen.

Er is wel eens geopperd dat er een opruimplicht zou moeten komen, maar ik vrees dat het daarvoor inmiddels veel te laat is.

Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten