Directeur Janwillem de Kam van Vepa spreekt de zaal toe bij de Drentse economielezing.

Economielezing provincie Drenthe: weinig ondernemers en al zeker geen Chinezen

HOOGEVEEN – Als verslaggever kom je bij de meest wisselende bijeenkomsten. Wat me vaak opvalt is dat daar meestal hele andere mensen op af komen dan de beoogde doelgroep.

HOOGEVEEN

Als verslaggever kom je bij de meest wisselende bijeenkomsten. Wat me vaak opvalt is dat daar meestal hele andere mensen op af komen dan de beoogde doelgroep.

Dat was bij de jaarlijkse economielezing van de provincie niet anders. De bijeenkomst was vooral bedoeld voor Drentse ondernemers. En die waren er wel, maar ze moesten het in aantal toch afleggen tegen de ambtenaren, politici en adviseurs.

Directeur Janwillem de Kam van Vepa spreekt de zaal toe bij de Drentse economielezing.
Directeur Janwillem de Kam van Vepa spreekt de zaal toe bij de Drentse economielezing.
FOTO: Steven Stegen

Waar zou dat dan aan liggen, vraag ik me af? De thema’s waren interessant genoeg: innovatie. Hoe houden we maakindustrie in Drenthe? Of zouden de ondernemers vooral druk zijn met dat waar ze goed in zijn: ondernemen. Toch snap ik de oproep van gedeputeerde Henk Brink heel goed: ondernemers moeten de deuren open gooien, meer van elkaar leren en kennis delen.

De bijeenkomst is bij Vepa in Hoogeveen. Ik kende het bedrijf niet, maar mensen die de rondleiding doen keren enthousiast terug. Na afloop heb ik een interview met Janwillem de Kam, de directeur. Hij is een oud beroepsmilitair zo vertelde hij al eerder voor de zaal.

Doos patat
Dat zie ik ook wel terug, als hij een paar werknemers die via een zij-ingang met een doos patat de zaal binnen zijn gekomen met gedecideerde gebaren de ruimte uit stuurt.

Ik verwacht een wat stug gesprek, maar dat valt enorm mee. De directeur vertelt vol passie over zijn (groeiende) bedrijf dat in bedrijfsmeubilair doet. En wat vooral interessant is: het bedrijf heeft er bewust voor gekozen om de productie niet naar een lage lonen land te verplaatsen. ,,De mensen zijn ons kapitaal en hebben ons groot gemaakt.”

We hebben een goed interview en de montage verloopt makkelijker dan ik had verwacht. Ruim twee minuten blijft er van over. En dan nog een bericht maken voor de website van RTV Drenthe. Ook dat gaat vlotjes. Maar dan nog een pakkende kop bedenken. Ik doe wat suggesties en de collega op de redactie hakt de knoop door, het wordt: Geen Chinezen voor Hoogeveense producent projectmeubilair.

Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten