DNA-match in Meppeler ABC-moord

MEPPEL – Een 22-jarige man uit Meppel is aangehouden voor de moord op Jannie de Kruys-Deen. De vrouw werd op 16 juni 2009 dood gevonden in verzorgingshuis ABC in Meppel. De 22-jarige Meppeler zou bij haar dood betrokken zijn.

Grote opluchting bij politie, OM en de gemeente Meppel na de aanhouding van een 22-jarige man uit Meppel. Zijn DNA matcht met het erfelijk materiaal dat is gevonden na de moord op de toen 88-jarige Janny de Kruijs-Deen. Zij werd in juni 2009 om het leven gebracht in verzorgingshuis ABC in Meppel.

Politiechef Lineke Bennema tijdens de persbijeenkomst.

De zaak, bekend als de ABC-zaak, zat behoorlijk vast, maar doordat de verdachte veroordeeld is voor een ruzie met twee agenten, liep hij tegen de lamp.

Door die veroordeling werd DNA bij de man afgenomen. Eerder weigerde de man dat. Hij behoorde tot de groep van 349 mannen die werd gevraagd om op vrijwillige basis DNA af te staan.

De weigering om daaraan mee te doen is volgens persofficier Gerben Wilbrink op zich geen reden om iemand als verdachte aan te merken. Ook is het geen aanleiding om bijvoorbeeld de telefoon af te tappen.

Ook burgemeester Jan Westmaas toont zich opgelucht. Hij zegt alle jaren intensief te hebben meegeleefd met de familie. Hij verwacht dat de politieke discussie over het al of niet verplicht afstaan van DNA nu weer flink zal oplaaien, net als in de zaak Marianne Vaatstra. Toch is de DNA-match niet voldoende om de jonge Meppeler achter de tralies te brengen. ,,Maar het is wel een flinke stap in de goede richting”, aldus politiechef Lineke Bennema.

 
Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten