BBC-lijstrekker Jan Zwiers.

Politieke aardverschuiving in gemeente Coevorden

COEVORDEN – Een politieke aardverschuiving in de gemeente Coevorden. Vanuit het niets is de nieuwe partij Belangen Buitengebied Coevorden de grootste geworden.

blokjeCOEVORDEN
De ‘day after’ de gemeenteraadsverkiezingen 2014. Met een nieuwe realiteit. De kiezer heeft in Drenthe massaal gekozen voor lokale partijen. Vooral de opmars van Belangen Buitengebied Coevorden is opvallend.

BBC-lijstrekker Jan Zwiers.
BBC-lijstrekker Jan Zwiers.

Vanuit het niets is de jonge partij in één klap de grootste geworden, met waarschijnlijk zes zetels. Wie had dat gedacht? Aanvankelijk weggezet als een niet serieus te nemen ‘one issue’ partij, maar uitgegroeid tot de voortrekker in de college-onderhandelingen. Lijsttrekker Jan Zwiers lijkt het zelf haast niet te kunnen bevatten. Op de verkiezingsavond in de Hof van Coevorden blijft hij nuchter, terwijl één van de oprichters, Jan Piet Heederik, natuurlijk met een pilsje in de hand, steeds meer begint te glunderen.

De zes lijsttrekkers in Coevorden.
De zes lijsttrekkers in Coevorden.

De politieke aardverschuiving in Coevorden is een feit. In een bolwerk als Schoonoord verliest de PvdA de helft van de kiezers. En VVD-coryfee Geert Roeles moet zuinigjes constateren dat hij in zijn eigen bastion Sleen de nodige kiezers is kwijtgeraakt.

Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Kan BBC de verwachtingen waarmaken? De kiezers die denken dat de kruiwagens vol geld nu naar de buitendorpen gaan komen zullen bedrogen uitkomen. Dat weet Jan Zwiers ook. De nieuwe raad moet als de bliksem knopen doorhakken om de nieuwe bezuiniging van zes miljoen te kunnen invullen. Geen gespreid bedje dus. ,,Maar we gaan het wel anders doen”, belooft Zwiers. ,,In overleg met elkaar kijken hoe we het kunnen doen. Maatwerk per dorp. En ook de stad vergeten we niet.”

In Borger-Odoorn, de andere gemeente die ik beroepshalve nauwlettend volg, werd Gemeentebelangen opnieuw de grootste. Vier jaar geleden wist deze partij ondanks het goede verkiezingsresultaat niet in het college te komen. Dat zal de partij met voorman Niek Wind niet opnieuw laten gebeuren. Inmiddels is Douwe Oosterveen al aangesteld als verkenner.

Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten