Bijeenkomst N34

Nieuwe afrit N34 bij Klijndijk houdt de gemoederen bezig

blokjeKLIJNDIJK
De aanleg van een nieuwe aansluiting op de N34 bij Klijndijk houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. Als journalist beleef ik er veel ‘plezier’ aan, al is het tegelijk ook wel triest om te zien hoe de kwestie voor verdeeldheid zorgt in een dorp als Klijndijk.

De provincie komt na onderzoek en gesprekken met klankbordgroepen tot de conclusie dat een nieuwe aansluiting aan de Slenerweg tussen Klijndijk en ‘t Haantje de beste optie is. De huidige aansluitingen bij Emmen-Noord en Odoorn gaan dan verdwijnen.

Bijeenkomst N34
Bewoners bekijken de variant Emmen-Noord.
©Steven Stegen

Tegenstanders van deze voorkeursvariant zeggen dat er geen draagvlak voor is en ze twijfelen ook aan de cijfers die aan de keus ten grondslag liggen. Er is grote angst voor toenemende verkeersoverlast.

Wie er gelijk heeft in deze kwestie? Ik durf het niet te zeggen. Wel heb ik het gevoel dat niet alles open en bloot op tafel ligt. Waarom niet de bestaande (en onveilige) aansluiting Emmen-Noord ombouwen? Op de manier zoals het nu ook bij Coevorden-Noord is geregeld. Zou dat niet veel goedkoper zijn dan de plannen bij Klijndijk, waar ook een nieuw viaduc zou moeten komen en een nieuwe weg naast de bestaande Slenerweg? Om nog maar te zwijgen over de vele gesprekken die nog met landeigenaren gevoerd moeten worden.

En wat is de rol van de gemeente Emmen? Denkt die echt dat het rijden via het deel Frieslandroute (waar je 80 mag) en dan de N34 op in noordelijke richting een serieus alternatief is? Het is me wel duidelijk geworden dat de weerstand tegen het plan groeit. Op de bijeenkomst van 20 mei in Klijndijk waren ook de nodige statenleden en raadsleden uit Borger-Odoorn.

De staten hebben afgedwongen dat Emmen-Noord ook nog als mogelijk optie in beeld blijft. Maar de politici die ik sprak zeggen dat de beide opties niet als gelijkwaardig op tafel liggen. Ik ben benieuwd hoe het afloopt. Dat de N34 snel veiliger moet worden, daar zijn vriend en vijand het wel over eens.

Share
Total
0
Shares
gerelateerde berichten